Blog

Vijf clichés over bier weerlegd

6 september 2017 door De Lustige Brouwers

“Jupiler, mannen weten waarom.” Een duidelijk statement van biergigant Jupiler. Want vrouwen drinken ofwel géén bier, ofwel een mierzoet fruitbiertje. Onzin, weet master biersommelier Sofie Vanrafelghem. Wij vroegen haar ter ere van internationale bierdag naar de meest hardnekkige clichés over bier (en vrouwen).

1. BIER IS EEN MANNENPRODUCT

“Dat de bierwereld lange tijd heel mannelijk was, klopt inderdaad. Veel brouwers zijn mannen, maar vooral de marketing was lang gericht op onze mannelijke vrienden. In de cijfers zien we dan ook helaas dezelfde tendens: gemiddeld drinken meer mannen bier. Al gaan die cijfers beetje bij beetje wel de andere kant uit. Onderzoek wijst uit dat ongeveer drie vrouwen op vier minstens één keer per maand bier drinken. Meer nog: bier was vroeger in de eerste plaats zelfs een vrouwendrank. Het eerste bier werd gebrouwen door priesteressen, als ode aan hun godin. Die gendermarketing is dus eigenlijk je reinste onzin. Vrouwen houden van bier, net als mannen.”

2. VROUWEN KENNEN NIETS VAN BIER

“Tegenwoordig zijn er in de bierwereld minstens even veel vrouwen als mannen,” spreekt Sofie het cliché tegen. “Wat wel klopt, is dat ik mij harder moest bewijzen toen ik net startte. Ik heb veel brouwers moeten overtuigen van mijn kennis en het feit dat ik het oprecht meende. Gelukkig vind je nu op bierevenementen en -festivals zeker even veel jonge vrouwelijke liefhebsters. Hetzelfde geldt voor mijn collega’s. Omdat wij over de hele wereld opleidingen en adviezen geven, heb ik een team van vier rond mij. Allemaal vrouwen, overigens. En nee, dat heb ik niet expres gedaan. Zij waren nu eenmaal de beste (lacht).”

3. VROUWEN DRINKEN ALLEEN FRUITBIER

“Ik weet nog dat ik in het begin van mijn carrière als biersommelier werd uitgenodigd voor een interview. Ze vroegen toen aan de fotograaf wat hij wou drinken, mij werd niets gevraagd. Ik kreeg gelijk een fruitbiertje voorgeschoteld. (lacht) Niet slecht bedoeld natuurlijk, maar het getuigt inderdaad van de hardnekkigheid van dit cliché. En dat terwijl slechts 20% van de vrouwen voor een fruitbiertje kiest. Dat vrouwen geen ander bier lusten is onzin. Uit blinde proeverijen die ik organiseerde, blijkt dat vrouwen wel degelijk graag bier drinken. Het probleem is vooral dat de meesten het niet goed kennen. Onbekend maakt immers onbemind. Velen associëren bier meteen met een pilsje, en zeggen dan “dat lust ik niet, veel te bitter”. Maar pils is oorspronkelijk ontwikkeld als dorstlesser, wat wil zeggen dat het vrij vlak van smaak is. Dat wil dus niet zeggen dat je geen bier of bitter lust, wél dat je waarschijnlijk op zoek bent naar meer smaak en karakter. Ik raad dan aan om eens een IPA-biertje te proberen. Die zijn tien keer zo bitter, maar de mengeling van hop, citrus en pompelmoes maakt het tot een erg karaktervolle en aangename smaak die veel vrouwen waarderen.”

4. BIER IS ONGEZOND

Eén van de voornaamste redenen waarom veel vrouwen geen bier drinken? Het zou ongezond zijn. “Nonsens,” vindt Sofie. “Het blijft natuurlijk alcohol, en dat moet je altijd met mate drinken, maar bier bevat ook gezonde elementen. Vooral hop is net goed voor veel vrouwen. Professor De Keukeleire van de universiteit van Gent heeft namelijk ontdekt dat hop een erg hoge concentratie oestrogeen bevat, en dat is goed voor onze weerstand. Hij ontwikkelde zelfs een supplement op basis van hop om de klachten van vrouwen in de menopauze te verminderen.”

Sofie Vanrafelghem

5. BIER IS EEN DIKMAKER

“Nog zo ééntje die samenhangt met het feit dat niet zo veel vrouwen bier drinken: het zou een dikmaker zijn. “Je leest het in tal van magazines: Champagne is het meest caloriearme drankje, bier het meest calorierijke.” Niets van aan, vindt Sofie. “Neem nu een Duvel, dat zou een echte caloriebom zijn. Wel, voor 1 Pina Colada cocktail kan je maar liefst vijf Duvels drinken. Meer nog: het zit ‘m ook in de hoeveelheid. Een glas Duvel is nu eenmaal een stuk groter dan zo’n champagnefluitje. En wanneer je precies dezelfde hoeveelheid drinkt, bevat Duvel net mínder calorieën dan die champagne. Hetzelfde geldt voor een gewoon biertje van 6%. Als je dezelfde hoeveelheid melk of appelsap drinkt, heb je véél meer calorieën binnen.”