Blog

Vijf bieren met een verhaal

22 maart 2017 door De Lustige Brouwers

Bier heeft een weelde aan variaties in kleur, smaak, alcoholpercentage en … verhalen. Over de vorm van het glas. Over de naam die aan het bier in kwestie werd gegeven. Over het etiket. Over het wedervaren van de betreffende brouwerij. Wij selecteerden vijf van die – letterlijk en figuurlijk – smakelijke bierverhalen.

Vijf bieren met een verhaal

1. Orval

Het Orval-bier heeft een merkwaardig etiket, met een afbeelding van een vis die een ring in zijn bek houdt. Dat is geen verwijzing naar het feit dat het bier naar water zou smaken – wel integendeel! – maar naar de oorsprong van de abdij waar het gebrouwen wordt. Het verhaal gaat dat gravin Mathilde van Toscane op een dag in 1076 eeuw haar trouwring liet vallen in de bron in het dal – een dierbaar aandenken aan haar overleden echtgenoot Godfried met de Bult. In paniek smeekte ze tot God om een mirakel, en zie: plots kwam een forel bovengezwommen met de ring in zijn bek. Mathilde riep uit ‘aurea vallis!’ ofwel ‘dit is een gouden dal!’ Vandaar dus de naam Orval. Ze liet er meteen een klooster bouwen, waar later het Orval-trappistenbier zou gebrouwen worden. Vandaar dus het wat merkwaardige etiket.

 

2. LeFort

De naam van het bier LeFort is een verwijzing naar het enorme (en intussen al lang weer verdwenen) fort van de Franse bezetter in Kortrijk. Maar het verwijst tegelijkertijd naar het alcoholpercentage van 8,5 procent: toen het bier gebrouwen werd (vanaf 1854), bestond pils nog niet en waren bieren in de regel veel zwaarder. In die periode bestonden trouwens nog geen merknamen, met als gevolg dat alle bieren die brouwer Verschuere produceerde, dezelfde naam kregen: ‘Brasserie LeFort’. De schrijfwijze is bijzonder: LeFort wordt met twee hoofdletters, maar aan elkaar geschreven.

3. Kwak

Kwak is vooral beroemd omwille van zijn karakteristieke, bolvormige glas in een houder. Dat is, in tegenstelling tot wat u misschien denkt, geen gimmick: het had een heel praktische reden. De brouwer, uitbater van koetsiersherberg De Hovenier in Dendermonde, ontwierp het om koetsiers van dienst te zijn. Die mochten hun koets nooit alleen laten. Dus kwam de brouwer het bier brengen met een houder, zodat de koetsier het aan de koets kon hangen. Hij kon door de bolvorm ook niet morsen wanneer de koets in beweging kwam. Alleen maar voordelen dus!

4. Grimbergen

Nog een bier met een opvallend etiket is Grimbergen, met de afbeelding van de mythische vogel fenix die uit zijn as herrijst. De link met dit bier is misschien niet zo duidelijk, aangezien bier in de oudheid eerder werd geassocieerd met het lagere volk. Maar eigenlijk verwijst de vogel naar de norbertijnerabdij zélf: die werd gesticht in 1128, maar werd in 1142 vernield. Ze werd heropgebouwd, maar in 1566 nogmaals met de grond gelijkgemaakt. Wederom werd het klooster van nul opgebouwd om in 1798 voor een derde keer vernietigd te worden. De abdij herrees met andere woorden driemaal uit haar as, en dus was het logo voor op het ginds gebrouwen bier gemakkelijk gevonden.

5. Lambiek

Het verhaal achter lambiek is een beetje jammer voor deze biersoort. Lange tijd werd namelijk aangenomen dat dit de oudste (moderne) biersoort van het land was. Dit baseerde men uit een recept dat dateert uit 1559. Helaas bleek het een verkeerd vertaald recept te zijn, dat eigenlijk voor witbier was. Met andere woorden: lambiek is zijn titel van oudste biersoort kwijt, want oudste échte lambiekrecept dateert ‘slechts’ uit 1801. Het was de Leuvense amateurhistoricus Raf Meert die deze historische vergissing ontdekte in