Blog

Leuven Innovation Beer Competition

17 mei 2016 door De Lustige Brouwers

Afgelopen pinksterweekend vond in de oude brouwerij De Hoorn de tweede editie van het Leuven Innovation Beer Festival plaats. Tijdens het festival werd de winnaar van het beste innovatieve amateurbier bekend gemaakt.Tom Segers van bierfirma De Lustige Brouwers uit Weelde ging aan de haal met de innovatieprijs.

Zoete aardappel
“Ik had vorig jaar al deelgenomen aan de Leuven Innovation Beer Competition”, vertelt Tom Segers.

“Toen was het vooral uit nieuwsgierigheid om te kijken hoe de wedstrijd precies in elkaar zat. Dit jaar wou ik echt mijn kans wagen en verrassend uit de hoek komen. Lange tijd heb ik gezocht naar een innovatief en origineel idee. De ingeving voor een bier op basis van zoete aardappel is toevallig ontstaan tijdens het eten ervan. Ik wist dat pompoenbier enorm populair is in Amerika. Aangezien de smaak van zoete aardappel hierop lijkt, ben ik aan het experimenteren geslagen.” Dit resulteerde in een sterk gehopt blond bier van het type IPA, waarvan een deel van het graan werd vervangen door zoete aardappels.

1.500 liter bier
Aan de Leuven Innovation Beer Competition namen 24 amateurbrouwers uit België en Nederland deel. Het bier van Tom Segers viel het meest in de smaak bij de jury. De wedstrijd verliep in twee rondes. Eerst werden de vijf beste bieren geselecteerd door een panel van Belgische brouwers. Vervolgens was het aan 15 professionele, innovatieve en buitenlandse brouwers om de uiteindelijke winnaar te bepalen. “Ik had nooit verwacht dat ik als winnaar uit de bus zou komen”, gaat Tom Segers verder. De hoofdprijs bestaat uit 1.500 liter bier die gebrouwen en gebotteld wordt bij Hof ten Dormaal en een etiketontwerp door designer B71. “Het brouwen zal pas na de zomervakantie plaatsvinden, waardoor geïnteresseerden nog eventjes geduld moeten uitoefenen om het nieuwe bier te proeven. Ik ben alvast benieuwd naar de reacties van het grote publiek.” Ook op een commerciële naam is het nog even wachten. Deze moet nog bedacht worden.

De Lustige Brouwers
Tom Segers is niet aan zijn proefstuk toe. Drie jaar geleden won hij al de Brouwland Biercompetitie met zijn Eden Quadrupel. Wat later bracht hij ook Eden Blond en een Limited Edition op de markt. “Mijn passie voor bier brouwen is zo’n vijf jaar geleden ontstaan, toen ik op de televisie reclame zag voor een wedstrijd bier brouwen. Aangezien ik zelf graag allerlei zaken uittest, ben ik recepten beginnen ontwikkelen, wat uiteindelijk resulteerde in de oprichting van bierfirma De Lustige Brouwers. Ik had nooit gedacht dat het allemaal zo’n vaart zou lopen. Voorlopig houd ik me enkel bezig met receptontwikkeling en laat ik het bier brouwen over aan brouwerij Anders in Halen. Wie weet komt daar ooit verandering in en richt ik wel een eigen brouwerij op. Het zou alvast een droom zijn die uitkomt”, aldus een tevreden Tom Segers.

 
Brouwketel