Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/1/6/2/delustigebrouwers.be/httpd.www/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210 Het bewaren van bier, hoe & wat? | De Lustige Brouwers - Part 32489509753 Het bewaren van bier, hoe & wat? – Pagina 32489509753 – De Lustige Brouwers

Blog

Het bewaren van bier, hoe & wat?

26 januari 2018 door De Lustige Brouwers

Het fenomeen bier rijpen? Het betekent een bepaald bier langer weg te leggen, waardoor de smaken van het bier zich verder zullen ontwikkelen. 

Kelder met bierflessen

Wat doet bier rijping met bier?

Leg je bepaalde bieren weg dan zal je zien dat de smaak van het bier zich verder ontwikkelt. Bij wijn gebeurt hetzelfde, de rijping verandert de smaak. De meeste bieren worden zachter, ronder, zoeter. Ook verliezen ze koolzuur en (soms) schuimkraag naarmate ze langer liggen. Bieren kunnen zelfs in de smaak tonen krijgen van port, whisky en cognac.
Bij fruitige bieren op basis van lambiek worden de fruitige elementen extra geaccentueerd en bij geuze bieren wordt het zurige karakter wat afgevlakt.

Ik ben zelf voornamelijk benieuwd hoe de smaak dan evolueert, en wat bepaalde jaren wegleggen doet met een bier. De bieren die ik nu weggelegd heb, wil ik proeven met daartegenover een ‘jong’ bier, om zo te vergelijken wat er ontwikkeld/veranderd is in smaak.

Het bewaren van bier – Waar moet je aan denken

Maar ja hoe doe je dat eigenlijk bier laten rijpen? Kan iedereen dat wel doen? En wat heb je er voor nodig?

De plek & Temperatuur

De meeste mensen hebben in hun huis wel een kelder of trapgat. Hierin kun je je bieren het beste bewaren. De ruimte moet een constante temperatuur hebben van 10 tot 15 graden en een luchtvochtigheid tussen de 40 en 50 procent. Daarnaast is het natuurlijk erg belangrijk dat de ruimte donker is, als er één vijand is van bier dan is het wel licht. Ook moet je erop letten dat de ruimte dus niet te vochtig of te droog is. Het moet een beetje een balans zijn.

Liggend of staand

Hier ontstaat vaak nog verwarring over. In principe is de regel:

Flessen met kroonkurk bewaar je rechtop. Leg je deze neer, dan kan er druk in de fles ontstaan waarna hij uit elkaar kan klappen als je hem weer rechtop zet/gebruikt.
Flessen met kurk moet je juist wel liggend bewaren. Zet je deze flessen rechtop dan heb je kans dat de kurk uitdroogt waardoor het bier een te snelle veroudering ondergaat.

 

Fles Chimay

Welke bieren kan ik bewaren

Over het algemeen zijn vooral de donkere en zwaardere bieren het meest geschikt om te bewaren. Hieronder vallen de gerstewijnen en quadrupels maar ook de bok, stout en dubbelbieren. Veel genoemde bieren in deze categorie zijn de Hertog Jan Grand Prestige, de St Bernardus Abt 12, de Chimay Blauw en de Cuvée van de Keizer blauw. Buiten de zwaardere donkere bieren om kan je ook geuze en lambiek bieren goed bewaren en de Orval wordt ook door velen bewaard.

Hoe lang bewaren?

De meeste bieren bereiken hun ideale ontwikkeling tussen de 5 en 8 jaar. Lambiek en geuze bieren kan je tien tot vijftien jaar laten liggen. Even geduld dus a.u.b.