Blog

Bier proeven doe je zo

5 april 2017 door De Lustige Brouwers

Bier proeven kan je leren. En het leuke eraan is: hoe meer je oefent, hoe beter je erin wordt. Iedereen kan een echte bierproever worden!
Maar hoe proef je nu het beste bier? We zetten zes tips op een rijtje.

1. Zorg ervoor dat je bier de juiste temperatuur heeft

De juiste temperatuur is van groot belang. De meeste brouwers adviseren daarom ook een bepaalde schenktemperatuur. Let op, deze kan soms verschillen van de juiste bewaartemperatuur. Daarom kan je sommige bieren best eerst laten acclimatiseren.
Enkele eenvoudige richtlijnen voor de juiste schenktemperatuur:

  • Hoe kouder je bier, hoe minder aroma’s er vrij komen.
  • Hoe hoger het alcoholgehalte, hoe hoger de ideale schenktemperatuur.

 

Bier proeven doe je zo

2. Het juiste glas

Het belangrijkste is dat je glas droog en proper is, zonder resten van afwasmiddel. Spoel je glazen daarom steeds zorgvuldig. Sommige brouwers adviseren om je glazen af te drogen, anderen niet. De Lustige Brouwers verkiezen een droog glas boven een nat glas, dat is beter voor de schuimkraag.
Elk bier komt het beste tot zijn recht in het bijhorende glas. Hierover lees je alles in ons blogartikel ‘Kan je bier uit gelijk welk glas drinken?

3. Rustig uitschenken

Bier uitschenken doe je op een rustige manier. Je houdt het glas schuin en je schenkt het bier in één kalme beweging uit, tegen de wand van het bierglas.

4. Gebruik je neus

Proeven doen we grotendeels met onze neus. Tachtig percent van onze proefervaring wordt door de geur bepaald.
Ruik dus zeker aan je bier. Ruik eerst aan het bier zonder het glas te bewegen. Wat je nu ruikt, is de dominante geur van het bier. Daarna kan je het bier ‘walsen’, dat wil zeggen langzaam ronddraaien in het glas. Zo komen ook de secundaire aroma’s die onder de schuimkraag zitten vrij.

5. Gebruik je ogen

In je glas bier spelen zich vaak wonderlijke taferelen af. Kijk naar het festijn van de schuimbellen die hun weg naar boven zoeken. Kijk naar de schuimkraag, is hij romig en vol of net niet? Kijk ook naar de kleur van het bier, het vertelt je soms al wat voor smaken je kan verwachten.

6. En dan nu…degusteren

Om goed te proeven, neem je een kleine slok. Je mag zelfs slurpen, want zo komt er meer lucht mee in de mond en komen er meer aroma’s vrij. Slik het bier niet in één keer door, maar geef je tong de tijd om alle smaken te verkennen.
Je hoeft geen ingewikkelde woorden te leren om bier te proeven. Je kan op de smaak associëren. Doet het je denken aan chocolade, citrus, karamel, hop,….? Alles kan, er zijn geen strikte regels voor bierproeverij.
Hoe meer bier je proeft, hoe beter je smaken zal herkennen. Veel degusteren is dus de boodschap! Proef zeker ook eens de Eden Quadrupel, Eden Blond of Eden Grand Cru van De Lustige Brouwers.